сряда, 11 април 2012 г.

Стоунхендж

     Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света — кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшир, Кралство Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24-21 век пр. Хр. Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото или са затрупани под земята, или са паднали. Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Несъмнено за хората, наблюдавали изгрева над каменните плочи, Стоунхендж е имал древна религиозна и Астрологична функция.



     Стоунхендж е местност във Великобритания, близо до Солсбъри, в която е открито едно от най-монументалните палеоисторически светилища, вероятно посветено на Слънцето, с древен некропол. Функционирало най-вероятно и като астрономическа обсерватория във връзка с култовете и стопанската дейност на земеделското население. Изградено е от монолитни плочи и стълбове, образуващи концентрични кръгове. Датира в периода на бронзова епоха 30-21 век пр. Хр. Стоунхендж и мегалитите са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Смята се, че може да е служил като някакъв вид астрономически инструмент.

     Още не се знае със сигурност какво представлява Стоунхендж. Теориите варират между място за ритуални церемонии и погребения до град на мъртвите или храм на Слънцето. 

     Стоунхендж е изследван от десетки учени. Усилията на историци, археолози, геолози, антрополози, химици, строителни инженери не са дали отговори как, от кого и защо бил построен каменният исполин. Известен е приблизителният отговор на въпроса кога. Върху древните камъни няма никакви надписи или знаци, нищо, което би могло да наведе на някаква следа. Стоунхендж е толкова стар, че още в античната епоха неговата истинска история вече е била забравена. Гръцките и римските автори почти не го споменават. Когато римляните дошли по британските земи, Стоунхендж изобщо не ги впечатлил. През средните векове каменният исполин бил плътно обгърнат от догадки и легенди.


     Най-невероятни са теориите кой е създал мегалитните съоръжения. В древността авторството им се приписвало на великани. Елините смятали, че са дело на еднооките циклопи. Имало дори легенда, че камъни можели да се придвижват самостоятелно, с помощта на "вълшебна дума" или под музиката на Орфей.

     Астрономи смятат, че е бил обсерватория на древните хора за разчитане на положението на Луната, Слънцето и звездите. Други твърдят, че това е каменен модел на вселената, а археолог предполага, че Стоунхендж е бил място за връзка и контакти между древните хора и космическите пришълци. 

     Милиони хора от цял свят са посетили Солсбъри, за да видят древното каменно творение. Сред съвременните сензации са съобщенията за необичайна активност на НЛО в района, както и появата на множество идеални кръгове в житните поля.

     Стоунхендж и днес е култово място. Хиляди хора се събират в ранните часове на 21 юни, за да отпразнуват изгряването на слънцето в деня на лятното слънцестоене.

     Каменната формация е свещено място за езическия орден на друидите, които посрещат зората на най-дългия ден в годината с напеви и танци под звуците на гайди и барабани. Церемонията на друидите е възникнала сравнително скоро - датира само от няколко века. Но друидите и последователите на други езически ордени смятат лятното слънцестоене за изключително важен момент в годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар